Visuaalisten menetelmien taustaa
Visualisoinneilla pyritään konkretisoimaan ja jäsentämään ideoita ja kommunikoimaan niitä muille. Visualisoinnit stimuloivat aivoja ja niiden avulla helpotetaan odottamattomien ja vaikeasti kuvattavien ideoiden yhteiskehittämistä. Diagrammit, kaaviot, prototyypit, kuvat ja videot elävöittävät ajatuksia ja helpottavat ideoiden ja niiden vaikutusten yhdessä kehittämistä ja viestimistä.
Visualisointi tukee tuotteistamista neljästä näkökulmasta:
- Konkretisointi: idea saadaan helposti käsiteltävään muotoon mallintamalla se kuvaksi, kaavioksi tai prototyypiksi. Visualisointi helpottaa myös vaikeasti kuvattavien ideoiden viestimistä toisille – esimerkiksi asioiden vaikutuksia toisiinsa on helpompi jäsentää ja arvioida kaaviona ennen niiden pukemista sanoiksi.
- Yksinkertaistaminen: visuaalisuus yksinkertaistaa ideoita. Moniulotteisenkin palvelun pääpiirteet voi nopeasti hahmottaa yhtenä kuvana. Yksinkertaiset mallit auttavat tuotteistajia muistamaan ja pitämään mielessä palvelun eri ulottuvuuksia, mikä helpottaa yksittäisten elementtien kehittämistä ja niistä keskustelua. Yksinkertaistamalla pääviestejä visuaalisiksi malleiksi voit nopeuttaa kehittämistyötä ja lopputuotosten viestintää.
- Ajattelun stimulointi: Eri kuvaustapojen yhdistely haastaa miettimään palvelun ulottuvuuksia uudella tavalla. Visuaaliset mallit voivat paljastaa palvelun puutteita tai kehittämismahdollisuuksia. Työskentelyn vaiheistaminen eri menetelmin, esimerkiksi muokkaamalla palveluajatukset ensin tarinoista prototyypeiksi ja kuvaamalla syntyneet ajatukset taas kuvina ja kuvauksina pakottaa työstämään palveluajatusta monesta eri näkökulmasta.
- Yhteistyö: Visuaalisten mallien tärkeintä antia on yhteistyön helpottaminen. Erilaiset visualisoinnit toimivat materiaalina (ns. boundary objects), joka on helppo jakaa ja jota on helppo yhdessä työstää. Ne auttavat kehittämään ideoita myös sellaisessa ryhmässä, joiden osallistujat tulevat eri konteksteista ja jolla ei siksi ole yhteistä palveluliiketoiminnan termistöä. Visuaaliset mallit auttavat myös yhteistyön motivoinnissa ja fokusoinnissa. Kun ryhmällä on yhteisen työstämisen kohteena visuaalinen tai fyysinen malli, se ohjaa ryhmän jäseniä kohdistamaan energiansa mallin kehittämiseen (object of action). Kun malli on valmis, tämä motivoiva vaikutus lakkaa, mutta silloin käsillä on jo yhteinen ymmärrys.
- Muistaminen: Visualisoinnit ovat myös helposti tunnistettavia pitkänkin ajan kuluttua. Kuvien avulla voi palauttaa mieleen paljon yksityiskohtia, joita ei välttämättä ole keskusteluista saatu kirjattua paperille.
Visuaalista kuvaamista kannattaa hyödyntää jokaisessa tuotteistamisprosessin vaiheessa eri menetelmiin linkittyneinä. Esimerkkejä erilaisten kuvaustapojen käytöstä löydät seuraavista menetelmistä:
- Syy-seurauskaaviot asiakkaan pulmien mallintamisessa ja ihannepalvelun ideointi fyysisen prototyypin avulla nostavat esille erityisesti konkretisoinnin ja yhteistyön tukemisen tuotteistamisessa.
- Asiakasarvon ulottuvuuksien jäsentäminen taulukkomuodossa pakottaa jäsentämään tuttua asiaa uudella tavalla erilaisista näkökulmista ja stimuloi ajattelua.
- Työpajan tuotoksia kiteyttävien hissipuheiden videointi pakottaa yksinkertaistamaan työpajan tärkeimmät tulokset.